BENSTON

BAGATELLA BLOG – priča iz Varijacija na temu by Marko Mikulandra

Čekajući tako na blagajni trgovačkog centra, dok neka luda babetina ispred mene, već s jednom nogom u grobu, kupuje „fasung“ kao da će doživjeti stotu, pita blagajnicu može li dobiti i tri kutije BENSTONA na popust? „ Ne“ odgovori blagajnica! „Na cigarete ne dajemo popust“ Naime svako – malo da bi privukli penziće centri im na kupljeni špeceraj daju 10% popusta ali ne i na cigarete! I kada sam konačno došao i ja na red, platiti konzervu mačje hrane, blagajnica me kratko upita jesam li penzioner? JESAM – sramežljivo ću ja! Da bih iskoristio svoju crkavicu od penzije upitam blagajnicu: Mogu li ja dobiti popust na  deset kutija BENSTONA? Vjerujući da je to priličan broj kutija na koje bi se isplatilo dati popust! Svaki iole pametniji duhanski lobi dao bi barem 5% popusta na svoje proizvode, ako želi, a sigurno želi i dalje zadržati razinu ovisnosti svjetskog stanovništva!?

Uostalom s tih deset kutija ionako riskiram svoj život ili u najsretnijem slučaju  svoju polovicu  pluća ko jedan moj frend iz Zrča, dok njima sigurno ne prijeti  bankrot zbog njihovih pišljivih 5% popusta!  Koje kurvinjsko poduzeće! No blagajnica, ko blagajnica, i dalje ostaje uporna ponavljajući papagajski: „na cigarete ne dajemo popust!“ Na to ću ja rezignirano: „Dobro, i kaj bi ja sad trebal prestati pušiti? Uostalom zašto ne? Jedan ovisnik manje zahvaljujući duhanskoj industriji! Mi pušaći ionako osim što trujemo sebe, trujemo i sve oko sebe: našu djecu, žene, dede, bake, punice pa čak i konobare! Da i konobare! Jedan konobar za osam sati rada u kafiću, ne biste vjerovali, kao da je popušio 38 cigareta! Drogeraši koliko god bili veliki ovisnici nikoga ne truju, već kad im je pun kurac svega jednostavno se predoziraju! Dok svi drugi oko njih živi i zdravi i dalje veselo surfaju! Nedavno gledam TV i zamislite pas otkrio drogu u mrtvačkom sanduku!

Nisam jedino skužio, leži li u sanduku i mrtvac ili je bila skrivena samo droga? I upravo kad sam izlazio iz trgovačkog centra na glas razmišljajući o psu genijalcu koji nepogrešivo razlikuju smrad lešine od droge, predamnom se pojavi moj frend iz kvarta kao da je ispao iz crtića!

Komentari su zatvoreni.