Program

PREDSTAVE

Proljeće – Ljeto 2014. u Bagatelli

SVAKOG TJEDNA  KOMEDIJA JEDNA
“AUTOBIOGRAFIJA ili kako sam tražio posao”
SCENSKO ČITANJE
SUBOTA u 21h

ULAZ SLOBODAN ZA ČETRISTO TISUĆA NA BURZI I ZA MLADE PRIJE NEGO ŠTO NAPUSTE HRVATSKU!

Subotom u 19:30h:

Scensko čitanje “Tri komedije i bis” u izvođenju članova glumačke družine “Ad Hoc”. Na programu su 4 komedije Marka Mikulandre: “Tajna operacija”, “SMS poruka”, “Čovjek koji je prestao pjevati” i komedija na bis “Priča o Prdonji”.

MOVIE THEATER:

Petkom u 19:30 sati:

Željko Senečić, “Pušiona”

Željko Senečić, poznati hrvatski slikar, filmski redatelj, scenograf i scenarist, u sklopu filmskog koncepta Movietheater Off Theatra Bagatella, predstavlja svoj najnoviji igrani film pod naslovom “Pušiona ili Hrvatska danas”! Nažalost, tek je malobrojna publika čula za to izuzetno filmsko djelo, izuzetno kako po sadržaju tako i po filmskom prosedeu

pušiona, željko senečić

Slikarsko oko Željka Senečića prisutno je u svim kadrovima filma, koji kao da silaze sa slikarskog platna na filmsku vrpcu i postaju život, očaravajući svojom vizualnošću i ljepotom! No nije samo to vrijednost filma “Pušiona”; Željko Senečić je ovim filmom pokazao ne samo hrabrost i čudesnu senzibilnost u odabiru teme, već je radikalno raskrstio s tzv. velikim i sudbinskim temama naše „filmske industrije“. Time je pokazao i dokazao da se može napraviti izuzetan film i o tzv. malim stvarima, ali koje u jednom trenutku upravo zahvaljujući Senečiću postaju univerzalno bliske svim ljudima od Hrvatske do Ognjene zemlje. Posebno je čudesno o čemu nam to Željko Seničić pripovijeda u filmu – priča priču o jednom malom rubnom kazalištu na kraju grada, o glumcima i redateljima, o ljubavi i pohlepi, odanosti i žrtvovanju.

I dok drugi u svojim filmovima tobože tematiziraju sudbinske probleme nacije, Senečić skromno, ali i odvažno, snima film o malim stvarima i malim ljudima, o jednom malom rubnom kazalištu zvanom Bagatella u kojem je, usput rečeno Pero Kvrgić dvadeset i pet godina oduševljavao zagrebačku kazališnu publiku! Senečić je tim odvažnim potezom pokazao da nema velikih i malih tema nego samo velikih i malih filmskih redatelja.

Nažalost, kao što se uredi za kulturu maćehinski odnose prema mnogim projektima, tako je i film “Pušiona” realiziran bez kune natječajnih sredstava. Netko bi se mogao našaliti i reći: „Pa tko bi financirao film s takvim naslovom“? A opet, dovoljno se okrenuti oko sebe i pogledati što se sve događa u politici, kulturi, gospodarstvu, građevinarstvu, ribarstvu i sudnicama hrvatskih sudova pa da nam riječ “pušiona” djeluje gotovo bezazleno u svome prenesenom značenju.

Igraju: Dragan Despot, Božidar Alić, Anja Šovagović-Despot, Filip Šovagović, Ranko Zidarić i drugi.

Jakov i Dominik Sedlar, “U potrazi za Orsonom Wellesom”

Orson Welles, Citizen Kane

Orson Welles, Citizen Kane

„U potrazi za Orsonom”/”Searching for Orson” – dokumentarac je o najgenijalnijem i najkontroverznijem umjetniku cijele povijesti filma! Sve što nismo znali o tom čovjeku – od njegove „Invazije Marsijanaca” do „Građanina Kanea” i „Trećeg čovjeka” – ispričao nam je Sedlar kroz priču koja je iznenadila ne samo cijeli filmski svijet već i sam Hollywood! Nitko, ili gotovo nitko, nije znao da postoji i takav Orson Welles! Da Jakov Sedlar nije ništa napravio u životu kao redatelj, a napravio je puno, pa čak i  puno više i bolje od drugih, svojim dokumentarcem o Orsonu Wellesu ulazi u anale kao jedan od najvećih autora svjetske filmske dokumentaristike!

Jakov Sedlar, “Bitka za Dajlu”

Riječ je o filmu koji je kao ni jedan do sada uzbudio hrvatsku javnost!

Jakov Sedlar, Bitka za Dajlu

Jakov Sedlar, Bitka za Dajlu

O ulozi vatikanske diplomacije…

O ulozi kardinala Bozanića…

O ulozi biskupa Milovana…

O tome tko želi talijanizirati Istru…

Evo što, između ostaloga, o događajima oko Dajle u OBZORU Večernjeg lista od 23. lipnja, piše uvaženi novinar i kolumnist Milan Ivkošić: „Gdje su hrvatski biskupi? Zašto ne prosvjeduju protiv iznuđene ostavke porečko-pulskog biskupa Ivan Milovana? Ako se javljaju kad procijene da određena politika ugrožava hrvatske nacionalne interese, zašto na isti način te interese ne štite kad, uz potporu Vatikana, za crkvenom imovinom župe Dajla u Istri posežu talijanski benediktinci iz Praglie?“…“Ivan Milovan je novi hrvatski Stepinac, ali, na žalost, Stepinac koji se usportivio Vatikanu! Dakako ,njega nikad neće blaženim proglasiti crkvena hijerarhija, ali već sad on je hrvatski svetac.”

Napomena: svakog petka jedan od ova tri filma.

Rezervacije svakoga dana, od 10-20 h, na tel: 61-70-423, cijena ulaznice: 10 kn